Bingöl’de 59 Kültür Varlığı Bulunuyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Tarihi boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapan Bingöl’de 59 tescilli kültürel varlık bulunuyor.

Tarihi yapılar bakımından yeterince zengin olmayan Bingöl, mevcut yapılara da sahip çıkamıyor. Bingöl’de bilinen 8 tane kale bulunurken, bu kalelerin hiçbiri varlığını günümüze kadar koruyamadı. Bingöl’e bulunan diğer tarihi yapılarda, yok olma tehlikesiyle karşı karşıya.

TÜİK verilerine göre, Bingöl’de 59 taşınmaz kültür varlığı bulunuyor. Bunların 3’ünü sivil mimarlık örnekleri, 18’ini dinsel yapılar, 9’unu kültürel yapılar, 1’ini idari yapılar, 3’ünü askeri yapılar, 14’ünü mezarlıklar, 3’ünü anıt ve abideler, 8’ini ise kalıntılar oluşturuyor. Bingöl’de ayrıca 14 arkeolojik sit alanı bulunuyor.

BİNGÖL, MÜZE OLMAYAN İLLERDEN BİRİ

Türkiye’de 81 ilin 73’ünde müze bulunuyor. Müze bulunmayan 8 ilden biri Bingöl olurken, Bingöl’de değişik tarihlerde bulunan ve ele geçirilen tarihi eserler, Elazığ ve Erzurum gibi çevre illere gönderiliyor. Bingöl’de kültürel öğeler ve tarihi eserlerin sergilenebileceği bir müze açılması için yıllardır konuyu gündeme getirmemize rağmen bir müze açılamadı. Bingöl ile 8 ilde müze bulunmazken, Tunceli ve Muş’ta da müzeler kurulması için çalışmaların yapıldığı biliniyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Bingöl’de 59 Kültür Varlığı Bulunuyor

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Çapakçur Gazetesi - Bingöl Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin