Değeri tam 174 Bin Euro!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Avrupa Birliği destekli sektörel yatırım alanlarında genç istihdamın desteklenmesi programı kapsamında proje sahibi Solhan Belediyesi’nin sunduğu ve kabul gören “Herkes için Kayıtlı İstihdam” adlı tanıtım projesinin tanıtımı yapıldı.

Solhan Belediyesince hazırlanan ve kabul gören Avrupa Birliği, Türkiye uyum yasaları çerçevesinde desteklenen, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yürütülen Kayıtlı İstihdamın Teşviki 2 Hibe Programı olan “Herkes için Kayıtlı İstihdam” adlı proje tanıtım programı yapıldı

Program kapsamında kabul gören projelerin tanıtımı kültür merkezinde yapıldı. Toplantıya Solhan Kaymakamı Fatih Okumuş, Bingöl Üniversitesi Rektör Yardımcısı Hasan Çiftçi, SGK İl Müdürü Muzaffer Çakan, Solhan Belediye başkanı Abdulhakim Yıldız, Genç belediye başkanı M. Hadi Topraktan, Ilıcalar belediye başkanı M. Akif Günerikgök, Arakonak belediye başkanı Mustafa Döner ve çok sayıda misafir davetliler katıldı.

Türkiye genelinde sunulan 360 proje içinde 44 tanesi kabul edilirken, Solhan Belediyesi tarafından “Herkes için Kayıtlı İstihdam” adlı projesi kabul edilen 44 projenin içine girmeyi başardı.

Avrupa Birliği fonu ile yürütülecek olan projenin bütçesi 174 bin Euro olup, bu bütçenin 154 bin Euro’luk bölümüm Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından Avrupa Birliği fonları kullanılarak söz konusu proje için ayrılmıştır. 20 bin Euro’luk bölüm ise Solhan Belediye tarafından eş finansman olarak sağlanacak.

Toplantıda proje sahibi olarak konuşan Solhan Belediye başkanı Abdulhakim Yıldız, “Avrupa Birliği, Türkiye uyum yasaları çerçevesinde desteklenen, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yürütülen Kayıtlı İstihdamın Teşviki 2 Hibe Programına Belediye olarak “Herkes için Kayıtlı İstihdam” adlı bir proje sunduk. Bu programa Türkiye genelinde yaklaşık 360 projenin sunulmuş olup bu projeler içinde 44 tanesi başarılı bulunmuştur. Bu başarılı projeler arasında belediyemizin sunmuş olduğu Herkes için Kayıtlı İstihdam adlı projenin kabul edilmesinin haklı gururunu sizlerle paylaşmaktan mutluluk duymaktayım.” dedi.

Yıldız, “Avrupa Birliği fonu ile yürütülecek olan projemizin bütçesi 174 bin Euro olup, bu bütçenin 1654 bin Euro’luk bölümüm Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından Avrupa Birliği fonları kullanılarak söz konusu proje için ayrılmıştır. 20 bin Euro’luk bölüm ise Belediyemiz tarafından eş finansman olarak sağlanacaktır.” diye belirtti.

Sosyal Belediyecilik anlayışı kapsamından halkımızın ihtiyaçları da dikkate alınarak sunulan bu projemizin genel amacı, İlimizde ve özellikle İlçemizde kayıtlı istihdamın teşvik edilmesine ve kayıt dışı istihdamın azaltılmasına katkı sağlamak olduğunu ifade eden Yıldız, “Kayıtlı istihdamı teşvik etmeye yönelik bilincin geliştirilmesi ve farkındalık faaliyetlerinin artırılması ile Kayıt dışı istihdamın olumsuz etkileri konusunda bilinçlendirme çalışmaları eşliğinde duyarlılığın geliştirilmesi böylece kayıt dışı ekonomiden kayıtlı ekonomiye geçişe katkıda bulunulması amaçlanmaktadır. Kayıt dışı istihdamla mücadele bilincinin geliştirilmesi amacıyla geleceğimiz ve umudumuz olan öğrencilerimize ve yerel halka yönelik bilinçlendirme çalışmalarının gerçekleştirilecektir. Mevcut kayıtlı istihdam durumunun sektörel analizler yoluyla tespit edilerek kamuoyu ve işverenlerle paylaşılmasını da içerecek şekilde kayıtlı istihdam sağlayan KOBİ’lere yönelik fırsatlardan haberdar edilmeleri böylece kayıt dışılığın azaltılması hedeflenmektedir. Kayıt dışı istihdamın çok yüksek olduğu inşaat, tarım, hayvancılık, hizmet vb sektörlere kayıtlı istihdamın faydalarını anlatan eğitimler verilecektir. Kısacası bu projede bir çok değişik faaliyetle kayıtlı istihdamın faydaları ve kayıt dışı istihdamın zararları anlatılarak halkımız bilinçlendirilecektir.” diye konuştu.

İlimiz ve ilçemizde uygulanan bu ve buna benzer projelerin amacına ulaşması ve yaralı olması için kurumlar arası diyalog ve işbirliği şarttır.” Diyen Yıldız şunları söyledi: “Bir yıl boyunca sürecek bu Projenin amacına ulaşması için başta Valiliğimiz olmak üzere, Kaymakamlığımız, SGK İl Müdürlüğümüz ve SGK İlçe merkez müdürlüğümüz, Milli Eğitim İl ve İlçe müdürlüklerimiz, Üniversitemiz, Diğer kamu kurum ve kuruluşları, KOBİ’ler Muhtarlar ve açılış toplantımızda bulunan siz değerli katılımcıların desteğinize ihtiyacımız vardır.”

Toplantıda konuşan Bingöl SGK İl Müdürü Muzaffer Çakan ise, “Bilindiği üzere sosyal güvenlik bireylerin tüm yaşamları boyunca karşılaşabilecekleri derin mesleki fizyoloji ve fiziki, ekonomik risklere karşı güvence sağlayarak politika ve sistemler bütünüdür. Yani sosyal güvenlik zor durumdaki bireylere yardım etmesi ve daha iyi durumda olan kişilerin vicdanlarına bırakmayarak bütün ülke vatandaşlarını hak olarak sunmaktadır. Sosyal güvenlik kavramını biraz daha açarsak sosyal güvenlik; insanın doğumdan ölümüne kadar hatta öldükten sonrada hayatta insanları ilgilendiren önemli bir konudur.” dedi.

İnsan farkında olmasa da yaşamın her döneminde sosyal güvenlikle iç içe olduğunu belirten Çakan, “ şöyle devam etti: “İlkçağlarda insanlar bilinçli olmasa da her korumaya ihtiyaç duymuştur. Aslında bu koruma ihtiyacı günümüz anlayışında sosyal güvenliktir. Bu çağlarda insanlar doğal olaylardan yağmur, dolu, sel, kar, fırtına vb olaylardan korunmak için açık alanlarda mağaralarda sığınaklara geçmişlerdir. Bu aslında bir sosyal güvenlik korumadır. Orta çağa gelindiğinde koruma ve tedbir faaliyetleri daha da gelişmeye başlamıştır. Osmanlıda el sanatları ile uğraşanlar loncalar, yine Osmanlıdaki tımar sistemi aslında sosyal güvenliktir. Orta çağın sonlarına doğru sanayinin gelişmesi ve çalışan sınıfın oluşmasıyla yoğun emek dediğimiz sınıfın oluşmasıyla çalışırken maruz kalan işçiler ve çalışma sonrası ihtiyaçlar gündeme gelmiş tam olmasa da bu günkü anlamda sosyal güvenliğin temeli atılmış. Kısacası insanlık tarihinin bütün aşamalarında korunma olumsuzluklara karşı tedbir alma bu günkü anlamda sosyal güvenlik var olmuştur. Evrensel bir yapıya bürünen ve olmazsa olmaz niteliğinde olan sosyal güvenlik insanın karşılaşacağı ve yaşamı için risk oluşturacağı olaylara karşı arayışın ürünüdür. Sosyal güvenlikte kişiliğin gelişmesi insan haklarının evrensel bildirgesinde de yer almıştır. Herkes toplumun bir ferdi olarak hakkına sahiptir. Sosyal güvenlik bireyin onuru kişiliğin geliştirilmesi kaçınılmaz ekonomik sosyal ve kültürel hakların tanınması temeline dayanır. Çalışanların bir kısmını sosyal güvencesi bulunmamaktadır. İşveren açısından haksız rekabet çalışanlar için emek sömürüsüne neden olan kayıt dışılık sürdürülebilir ekonomiyi ve sosyal güvenceyi sekteye uğratmaktadır. Çalışan işçilerin çalışma günlerini ve hiç çalışmamam durumunu sosyal güvenlik kurumuna bildirmemesi çalışmaması da bir kayıt dışı istihdamdır. Kayıt dışı istihdamda bazı sorunlarla karşılaşacaktır. Bunlar Sosyal güvenlik bütçe açıklarının artması, gelir dağılımındaki eşitsizlik, haksız rekabet, kötü çalışma koşulları, hedefte görülen bu planlamada sapmalar olur.”

Çakan, “İlimizde 2015’teki iş yeri sayısı 796 iken 2016 Haziran döneminde iş yeri sayımız 2165’e yükselmiştir. Aynı şekilde 2015 yılında ilimizde çalışan sigorta sayısı, 6629 kişi iken 2016 Haziran döneminde bu sayı, 29.233’e yükselmiştir. Bu artış ülkemiz genelinde de olmuştur. Yapılan iyileştirmelerle Türkiye genelinde sigortasız çalışanların sayısı yüzde 33 iken bu oran ilimizde yüzde 42 olmuştur. İlimizde kayıt dışı istihdam ülke genelinin üstündedir.”dedi.

Toplantıya katılan Bingöl Üniversitesi Rektör Yardımcısı Hasan Çiftçi de, “Kayıt dışı istihdam nedir? Kişinin geleceğini garanti altına almamasıdır. Kişinin geleceğinin meçhul olmasıdır. Kayıtlı istihdam ile bireysel düşündüğümüz zaman hem bireyin hem de ailenin geleceğini garanti altına almış olacaktır. Hak deyimi ile sigortalı olmak, bedava tedavi olmak herhangi bir risk yaşandığı zaman kişi bu konuda devletin kişiye yardım etmesi demektir. Kayıtlı istihdam ile ülkenin geleceği garanti altına alınmış olacaktır.” Diye konuştu.

Toplantıda bir konuşmada Solhan Kaymakamı Fatih Okumuş yaparak, şunları söyledi:  “Kayıt dışı istihdam işçinin aslında işverenin sigortalı fonlarını destekleyenlerdir dolayısıyla bütün vatandaşların haklarını gasp etmektir, çalmaktır, kul hakkıdır. Dünyada iki tip sigortalılardan bahsedebiliriz. Birincisi Anglo sakson dediğimiz Amerika, İngiltere, Yeni Zelanda, Avusturalya burda özel şirketlere verilirdi. Bir diğeri ise İskandinav ülkeleridir, bunlar İsveç, Norveç, vb bunlarda çalışıp çalışmama önemli değil devlet garantörlüğü vardır. Burada sigortalılık devletin tekelinde olduğu bir sistem vardır. Burada kayıt dışı istihdamla mücadelede daha başarılı oluyorlar bunun şu sebepleri vardır; dar coğrafya kısıtlı nüfus, etkin bir bürokrasinin varlığından bahsedebiliriz. Almanya, Fransa daha sonra 1980’lerde İtalya’nın da katılımıyla bu ülkelerde çalıştığınız müddetçe sigortalılık kısmından faydalanırsınız. Ülkemizde de geçenlerde bireysel emeklilik zorunlu hale gelmişti. Kayıt dışı ekonomide mutlaka denetim olmalıdır. Batıda da bu kayıt dışı istihdamını denetimle hal etmişler. Bizim yapacağımız bir diğer husus ise eğitimdir. Özellikle eğitim faaliyetlerine ağırlık vermeliyiz. Ülkemizin kalkınması için elbirliğiyle çalışmalıyız.”

Toplantı yapılan konuşmaların ardından sona erdi.(İLKHA)

174 Bin Euro’luk Kazanan Projenin Tanıtımı Yapıldı (2)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Değeri tam 174 Bin Euro!

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Çapakçur Gazetesi - Bingöl Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin