İspanya ve Güney Afrika’dan Mavi Marmara Kararı

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Mavi Marmara davalarından dolayı İsrailli sanıklar için çember daralıyor ve hukuk ablukası devam ediyor. İsrail Başbakanı Netenyahu, Ehud Barak, Avigdor Liberman ve diğer 4 İsrailli bakana İspanya Mahkemesinden tutuklama kararı verildi. Ayrıca; Türkiye’deki davada yargılanan ve haklarında tutuklama ve Kırmızı Bülten ile Interpol vasıtasıyla yakalama kararı olan 4 İsrailli komutan hakkında Güney Afrika’da da tutuklama kararı verildi.

31 Mayıs 2010 tarihinde İsrail tarafından Gazze Özgürlük filosuna yapılan saldırıda Mavi Marmara’da bulunan İspanya vatandaşlarının açmış olduğu davada İsrailli sorumlulara tutuklama kararı çıktı. Mavi Marmara’daki İspanya vatandaşları İspanya’daki Mavi Marmara avukatları eliyle suç duyurusunda bulunmuş soruşturma başlatılmıştı. Süreç İsrail’in de baskısı ile zorluklarla yürütülmüş ve dosya en son İspanya Yüksek Mahkemesine götürülmüştü. Burada görülen davanın sonucunda Mahkeme, İsrail Başbakanı Netenyahu, Dönemin Savunma Bakanı Ehud Barak, dönemin dışişleri bakanı Avigdor Lieberman, Dönemin Başbakan Yardımcısı Moshe Ya’alon, dönemin deniz kuvvetleri komutanı Eliezer Marom, dönemin devlet bakanı Benny Begin ve başbakan yardımcısı Eli Yishai olmak üzere toplam 7 kişi hakkında tutuklama kararı verdi.

 

GÜNEY AFRİKA’DA TUTUKLAMA KARARI ÇIKTI

Mavi Marmara Gemisinde bulunan gazeteci Gadija Davids için yürütülen soruşturmada çok önemli bir gelişme yaşandı. Türkiye’deki davada yargılanan ve haklarında tutuklama ve Kırmızı Bülten ile Interpol vasıtasıyla yakalama kararı olan 4 İsrailli komutan hakkında Güney Afrika’da tutuklama kararı verildi.

Savcılık, Güney Afrika aşağıda isimleri bulunan 4 sanığın bilgilerini sınır polis birimlerine bildirdi.

  • Ran Aluf Gabriel Ashkenazi, Genel Kurmay Başkanı
    • Eliezer Alfred Marom, Deniz kuvvetleri komutanı
    • Avishay Levi, hava istihbarat komutanı
    • Amos Yadlin, İsrail savunma kuvvetleri ordu istihbarat genel komutanı

Güney Afrika Polisi deniz, kara veya hava yoluyla girebilecekleri tüm sınırlara bildirdikleri komutanların tutuklanmasını ve savcılığa götürülmesini emretti. Komutanlar yakalandıklarında Türkiye’ye teslim edilebilecekler.

Gadija Davids’in avukatlarından Güney Afrikalı Avukat Ziyaad Patel “Bu karar Roma statüsünün Güney Afrika’nın onayından faydalanması açısından önemli bir emsal oluşturuyor. Bu dava, Roma Statüsünün bir sonucu olarak Türkiye’de açılan dava ile işbirliği halinde yürütülmesi, Güney Afrika yetkililerinin evrensel yargının yazılı ilkelerden kaynaklanan yaptırımsal davaları yüklendiği ülkemizde ilklerden biri olması bakımından çok büyük öneme sahiptir.” şeklinde konuştu.

Ayrıca Güney Afrika bu kararı Interpol-kırmızı bülten kararını Interpole göndermesi için Türkiye’ye de gönderdi.

ABD, İspanya, ICC ve birçok dava ve soruşturma kararları ile iyice yargı ablukasına giren İsrailli siyasi ve askeri figürler Mavi Marmara davalarından kurtulmak için kararı veren mahkemelerin devletlerine baskı yapacağını açıkladı. Ancak görünen o ki cesur hukukçular eliyle Mavi Marmara’ya ve Filistin halkına yönelik işlenen suçların hesabı tek tek yargı önünde görülecek.

TÜRKİYE’YE TESLİM EDİLECEKLER

Mavi Marmara baskını sorumlusu eski komutanlar Güney Afrika’ya adım attıkları an gözaltına alınacak. Görüldükleri yerde gözaltına alınacak isimler arasında İsrail Genelkurmay eski Başkanı Gabi Ashkenazi, Deniz Kuvvetleri Komutanı Eli Marom, Ordu İstihbarat Komutanı Amos Yadlin ve Hava İstihbarat Komutanı Avishay Levi bulunuyor. 4 İsrailli komutan, Güney Afrika’da tutuklanmaları halinde Türkiye’ye teslim edilecek. Bu isimler, 2010 yılının mayıs ayında Gazze’deki ablukayı kırmak için Akdeniz’de uluslararası sularda seyir halindeyken Mavi Marmara’ya baskın düzenleten kişiler olarak biliniyor. Kanlı baskında 10 Türk vatandaşı hayatını kaybetmişti.

FİLİSTİN İNSANLARI BU ZULÜMDEN KURTULDUĞU ZAMAN, ACILARIMIZ KOMPLE KALKACAKTIR

Konu hakkında değerlendirmelerde bulunan Mavi Marmara Gazisi ve Bingöl İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Derneği (Bingöl İHH)Başkanı Muhittin Gili, kararların cesurca verildiğini ifade ederek, “Katil İsrail Devleti’nin İspanya ve Güney Afrika’da verilen kararla tutuklanma talepleri davanın seyri açısından da oldukça önemlidir. Şuan mahkemelerin kararları bir nebzede olsa acılarımızı hafifletiyor. Gazze ablukası komple kalktığı zaman, Filistin insanları bu zulümden kurtulduğu zaman, acılarımız komple kalkacaktır. Saldırıda işlenen suçların her bir faili, ulusal ve uluslararası yargı mercileri önüne çıkarılıp cezalandırılıncaya kadar, hukuki mücadelemizi sürdüreceğiz” diye konuştu.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
İspanya ve Güney Afrika’dan Mavi Marmara Kararı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Çapakçur Gazetesi - Bingöl Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin