‘Normal hayata dönüşü kademe kademe başlatacağız’

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Normal hayata dönüşü kademe kademe başlatacağız. Ancak, şu gerçeği asla aklımızdan çıkarmamalıyız. Dünyanın tamamıyla birlikte ülkemizde hiçbir şey tam manasıyla normal eskiden bildiğimiz normal düzene dönmeyecektir, dönemeyecektir” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, video konferans yöntemiyle gerçekleştirilen Cumhurbaşkanlığı kabine toplantısının ardından açıklamalarda bulundu.

“Dünyanın tamamıyla birlikte ülkemizi de etkileyen Covid-19 salgınında önemli bir dönüm noktasına geldik”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Dünyanın tamamıyla birlikte ülkemizi de etkileyen Covid-19 salgınında önemli bir dönüm noktasına gelmiş bulunuyoruz. Türkiye en baştan itibaren salgınla mücadelesini 4 ana hedefte yürütmüştür. Bunlar fiziki mesafenin temini, sağlık sisteminin ayakta kalması, temel ihtiyaç maddeleriyle ilgili üretim ve tedarik zincirinin aksamaması, kamu düzeni devam etmesi.

Gelişmiş ülkelerini bu başlıklarda kontrolü zorlandığı dönemde Türkiye Devleti milletiyle örnek mücadele ortay koydu. Hastalığını tespiti konusunda özgün modelleri geliştirdik. Bu sayede ölüm oranımızı çok aşağıda tuttuk, hastalığın yayılma hızının önünü başarılı bir şekilde kestik. Yeni hasta sayımızı binli rakamlara ifade ediliyor. Yoğun bakım ve solunum cihazına bağlı hasta sayısı azalıyor. Buna karşılık iyileşen hasta sayısı katlanarak artıyor. Doktoruyla, hemşiresiyle tüm sağlık çalışanlarımızın fedakarca gayretleriyle hastanelerimizde vicdanları kanatan hiçbir görüntü yaşanmadı.

Salgının ülkemizde göründüğü ilk günden bu yana adımları bilinçli bir şekilde attık. Bilim kurulunun tavsiyeleri ve değerlendirmeleri ışığında her türlü tedbiri aldık. Hastalığın görüldüğü ülkelerle hava ve kara sınırlarımızı kademeli bir şekilde kapattık. Okullardaki eğitim öğretime vakitlice ara verdik. Toplantıları, etkinlikleri erteledik. İnsanların bir arada bulunduğu işletmelerin faaliyetlerini tamamen durdurduk veya sınırlandırdık. İbadetlerin camilerde yapılması yerine evlerde yapılmasını temin ettik. Mümkün olan tüm sektörlerde evden çalışma modelini sağladık. Şehirlerarası ulaşımı sınırlayarak ülke içindeki insan hareketliliği azalttık.

Alınan tedbirlerden etkilenen tüm kesimleri için destek programları hazırladık. Hizmete sunduğumu finansman ve sosyal destek paketlerinin tutarı 200 milyar lirayı aştı. Sosyal yardımlardan yararlanma hakkı olanlara ilave yardımlar yaptık. İlk iki destek programıyla 4 milyon 400 bin vatandaşımıza biner lira nakdi yardımda bulunduk. Çok daha kapsamlı olan 3. Sosyal destek programıyla bütün bunlarla ilgili çalışmalarımız sürüyor” dedi.

“‘Biz Bize Yeteriz Türkiyem’ kampanyasına bağışların tutarı 1 milyar 910 milyon lirayı buldu”

‘Biz Bize Yeteriz Türkiyem’ kampanyasına ilişkin konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Başlattığımız ‘Biz Bize Yeteriz Türkiyem’ kampanyasına şu ana kadar yapılan bağışların tutarı 1 milyar 910 milyon lirayı buldu. Kampanyamız devam ediyor. Milletimiz bu zor günlerinde bir kez daha destek oldu, örnek dayanışma sergiledi. Ülkemizde bunları yaparken, yurtdışındaki vatandaşlarımızı ihmal etmedik. Kurduğumuz hava yolu köprüleriyle 65 bine yakın vatandaşımızı ülkemize getirdik. Sadece 16 Nisandan bu yana 29 bin kişiyi getirdik. Bu vatandaşlarımızı 14 gün boyunca karantinada tuttuktan sonra evlerine göndererek sınırlarımızın ötesinde hastalık taşınmasının önüne geçtik.

Maskeden, tuluma, tanı kitinden, solunum cihazına kadar sadece kendimize yetmekle kalmadık. 57 ayrı ülkeye yardım yaptık. Son olarak Somali’ye diğer tıbbi malzemelerin yanı sıra kendi üretimimiz olan solunumuz cihazından hibe ettik. Bu cihazları Somali’nin ilk solunum cihazları olarak hizmete girdi. Aynı şekilde Amerika Birleşik Devletleri Başta olmak üzere pek çok ülkeye talep ettikleri tıbbi malzemeleri ihtiyaç planlamamız çerçevesinde gönderdik. İlaç ve aşı geliştirme çalışmalarını uluslararası toplumla işbirliğiyle sürdürüyor. Bu gün Korona virüs küresel mukabele uluslararası taaddüt etkinliğine video konferans yoluyla katılarak bu konudaki görüşlerimizi ve destek beyanımızı dünya ile paylaştık.

Hastalığın ağır etkilerinin göründüğü 65 yaş üstü ile taşıyıcı olma 20 yaş altına getirdiğimi sokağa çıkma sınırlaması salgının yayılmasını ciddi oranda engelledi. Büyükşehirler ile Zonguldak ilimizde hafta sonları resmi tatillerde uyguladığımız sokağa çıkma sınırlandırmasının da büyük faydasını olduğunu biliyoruz. Bilim Kurulu ile yakın işbirliği halinde aldığımız tedbirlerle bu günlere geldik. 83 milyon vatandaşımın her birine mücadeleye destek verdiği için şahsım ve kabinem adına şükranlarımı sunuyorum. İnşallah bu gayretlerimizin karşılığını hep birlikte alacağız” diye konuştu.

“Normal hayata dönüşü kademe kademe başlatacağız”

“Önemli bir kısmında bir buçuk ayı geride bıraktık. Bu uzun süre boyunca öğrencilerimizin, esnafımızın, işçilerimizi, gençlerimizin, yaşlılarımızın hayatını sınırlandırmak zorunda kalan bütün insanlarımızın eski günlerini özlediklerini biliyoruz” ifadelerini kullanarak konuşmasını sürdüren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Elbette normal hayata dönüşü kademe kademe başlatacağız. Ancak, şu gerçeği asla aklımızdan çıkarmamalıyız. Dünyanın tamamıyla birlikte ülkemizde hiçbir şey tam manasıyla normal eskiden bildiğimiz normal düzene dönmeyecektir, dönemeyecektir.

Salgının daha ne kadar süreceği hastalığa çare olan ilaçların ne zaman bireylerin kullanımına sunulacağı belli değil. Bunun için normale döneceğiz ama bu yeni bir normal olacaktır. Sınırlamaların bir kısmı azaltılarak da olsa sürecektir. Kalabalık yerlerde maske kullanımı, fiziki yerlerde mesafeye riayetle, temizlik kurallarıyla ilgili titizlik devam edecektir. Salgının bitmediği ülkeler sebebiyle uluslararası ne zaman tam anlamıyla açılacağı halen belirsizdir. Küresel ekonomik ve siyasi dengelerdeki sarsıntının karşımıza nasıl bir tablo ortaya çıkartacağı meçhuldür. Bunun için önümüzdeki süreci salgının yurt içinde ve yurtdışında seyrine bağlı olarak dinamik bir şekilde yürüteceğiz.

Cumhurbaşkanı Yardımcımızın koordinasyonunda, tüm bakanlıklarımızın ve kurumlarımızın katılımıyla bir normalleşme planı hazırladık. Açıklayacağım plan halkımızın beklentileri ve bakanlığımızın çalışmalarıyla sağlık bakanlığımızın ve bilim kurulumuzun görüşleriyle şekillenmiştir. Ancak bir kez daha altını çizerek ifade etmek istiyorum. Bu takvim bir anda mart ayının ilk günlerindeki hayatımıza geri dönüş anlamına gelmiyor. Biraz sonra sizlerle paylaşacağım normalleşme planıyla vatandaşlarımızın günlük hayatlarını salgın şartlarında olabilecek en iyi seviyeye getirmeyi hedefliyoruz. Rehavete de karamsarlığa da kapılmadan bu mücadeleyi sonuna kadar yürütecek ve inşallah başaracağız” dedi. (İHA)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
‘Normal hayata dönüşü kademe kademe başlatacağız’

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Çapakçur Gazetesi - Bingöl Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin