Uluslararası Af Örgütü: Irak ve ABD koalisyon güçleri Batı Musul’da insan haklarını ihlal edecek türde saldırılar yaptı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Af örgütü, DEAŞ’ın da aynı şekilde, Irak kuvvetlerinin ilerleyişini engellemek ve kendilerini korumak için kasten insanları kalkan olarak kullanmak suretiyle açıkça aynı kanunu ihlal ettiklerini rapor etti. Irak hükümeti yüzbin kişilik silahlı güç, peşmerge ve Şii milisler ve ABD liderliğindeki koalisyon güçleriyle geçen Ekim ayında Musul’a karşı harekat başlatmıştı. BM’nin raporuna göre, bu savaşta Musul’un çoğu imha edildi, binlerce sivil öldürüldü, bir milyon civarında sivil de evlerini terk etti.

Uluslararası Af Teşkilatı, Irak ve koalisyon güçlerinin Ocak ayından beri Batı Musul’da, yoğun nüfuslu bölgelere tahrip gücü yüksek roket destekli patlayıcılarla kanunsuz saldırılar yaptığını söyledi. Örgüt, silahların tespit edilen hedeflere isabet etmesine rağmen gerekli tedbirler alınmaması ve uygun silahların kullanılmaması sebebiyle Irak ve ABD güçlerinin uygunsuz saldırılarda gereksiz insan kaybına yol açtığını söyledi. Örgüt daha önce DEAŞ’ın da bir seri savaş suçunu belgelemişti. Örgüt, DEAŞ’ın bazı köy ve bölgelerdeki insanları, sivil kalkan olarak kullanmak üzere çatışma bölgelerine sürdüğü ve sivil toplumun içinde savaştığını rapor etmişti. DEAŞ’ın çatışma bölgelerinden kaçmaya çalışan, aralarında kadın ve çocukların olduğu, yüzlerce insanı öldürdüğü Uluslararası Af Örgütünün raporunda yer aldı.
Uluslararası Af Teşkilatı, DEAŞ militanlarının savaş taktikleri sebebiyle sivillerin hayatlarının korunmasını zorlaştırmasına rağmen, hava saldırılarında sivillerin korunması için Irak ve ABD’li liderliğindeki koalisyonu, yeterli tedbiri almamakla suçladı. Af teşkilatının raporunda DEAŞ’ın sivillerin hareketlerini kontrol altında tutması sebebiyle hava harekatını haber veren bildirilerin faydasının olmadığına vurgu yapıldı. Raporda Irak ve ABD güçleri tarafından yapılan saldırılarda ölü sayısının tespitinin yapılmadığı, gözlemci grupların tespit ettiği tahmini sayının 3 bin 706 olduğu ancak gerçek ölü sayısının belki de hiç tespit edilemeyeceğine dikkat çekildi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Uluslararası Af Örgütü: Irak ve ABD koalisyon güçleri Batı Musul’da insan haklarını ihlal edecek türde saldırılar yaptı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Çapakçur Gazetesi - Bingöl Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin