Akut Bingöl Ekibi, Çığ ve Kar Motoru Eğitimi Verdi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

AKUT Arama Kurtarma Deneği, Yolçatı Kayak Tesislerinde çığ ve kar motoru eğitimi verdi.

AKUT gönüllülerine, eğitimde çığa maruz kalınca nasıl bir yol izleneceği, çığ altında kalınca nasıl hareket edileceği ve çığ bölgelerinden nasıl geçileceği konusunda uygulama yapıldı. Ayrıca AKUT Bingöl envanterinde bulunan 2 adet NEO ARVA ÇIĞ cihazının çığda nasıl kullanılması gerektiği konusunda bilgiler verildi.

Çığ eğitimi ile ilgili bilgi veren AKUT Bingöl Birim Başkanı Ahmet Ateş, olası çığ olaylarında neler yapılması gerektiğini anlattı. Ateş, “mevsim itibariyle şuan çığın yaşanabileceği aylardayız. Vatandaşlarımızın, çığ bölgelerinden geçerken çok dikkatli geçmeleri gerekiyor. Olası bir çığa maruz kalmaları durumunda öncelikle sakin olup mümkün olduğunca hızlı hareket etmeleri gerekiyor” dedi.

Ateş, çığ altında kalınması durumunda yapılması gerekenleri şöyle anlattı:

“Çığın daha az ve yavaş olduğu bölümlere doğru hareket edilmeli, yerden destek alınarak ve büyük dalgalarla boğuşuyormuş gibi kulaçlar atılarak yüzeyde kalınmaya çalışmalı.

Ağaç veya büyük kaya gibi sabit cisimlere tutunmaya çalışılmalı. Üzerimizde bulunan bütün ağırlıklardan kurtulmalıyız. Bir elimizi yüzün ön kısmında ağız ve burnu kapatacak şekilde tutarak kendimize bir nefes boşluğu oluşturmalıyız, diğer elimizi de başın üzerine yüzeye doğru uzatmalıyız. Başımızı sağa sola çevirerek kendimize nefes alanı açmalıyız. Ağzımızı kapatıp dişlerimizi sıkacağız.

Çığ altında kaldığımızda kar bir beton kadar sert olacaktır ve hareket etmek imkansız hale gelecektir. Akışa kapıldığımızda bacaklarımızı ve kollarımızı sıkıca birleştirerek oturma pozisyonuna geçmeliyiz.

Çığ durmadan hemen önce bacaklarımızı sıkıca iterek ayağa kalkmaya çalışmalıyız. Eğer araç içinde çığa maruz kalmışsak, araç motorunu kapatacağız. Araçtaki oksijen seviyesini korumalıyız. Dışarıdaki insanlara yerimizi belli edecek şekilde ses ve ışık vermeliyiz. Bu şekilde harekat edersek yardımımıza gelecek olan kurtarma ekipleri en kısa sürede ulaşacaklardır.”

Ateş, kurulduğu günden bugüne AKUT Bingöl ekibine destek olan Bingöl AFAD Müdürü M. Emin Boğatekin’e teşekkür etti.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Akut Bingöl Ekibi, Çığ ve Kar Motoru Eğitimi Verdi

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Çapakçur Gazetesi - Bingöl Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin