PKK Köylüleri 'işbirlikçilikle' suçladı
Sur'a bağlı Sarıkamış Köyü Dürümlü mezrasında bomba yüklü kamyonu infilak ettirerek 16 kişinin ölümüne yol açan PKK, patlamaya ilişkin yaptığı açıklamada köylüleri ve patlamada hayatını kaybedenleri h
Sur’a bağlı Sarıkamış Köyü Dürümlü mezrasında bomba yüklü kamyonu infilak ettirerek 16 kişinin ölümüne yol açan PKK, patlamaya ilişkin yaptığı açıklamada köylüleri ve patlamada hayatını kaybedenleri hem işbirlikçi hem de bombayı infilak edenlerin köylüler olduğunu ileri sürdü. Patlamada kullanılan araç ise Bingöl’ün Genç ilçesindeki bir şantiyeden gasp edildiği bildirilmişti.
PKK açıklamasında, söz konusu kamyonun patlayıcı madde yüklü olduğu ve başka bir yere taşındığı belirtilerek köy halkının aracı engellemek istediğine yer verildi. Milletvekili Genel Seçimlerinde yüzde 80 oyun HDP’ye çıktığı köyde, aracı engellemek isteyen köy halkına ‘işbirlikçi’ nitelemesinde bulunan PKK’nin bu açıklaması istediği zaman herkesi ajan ve işbirlikçi olarak lanse etmeye çalıştığını bir kez daha göstermiş oldu.
Patlamanın, bomba yüklü kamyonun Dürümlü mezrasının girişine bırakıp kaçan PKK’lıların, yüksek bir yerden, olay yerine araçlarıyla gelen köy halkına ve kamyona ateş açması sonucu oluştuğu bildirilmesine rağmen, açıklamada patlamada hayatını kaybeden 16 kişinin suçlanması PKK’nin yaptığı katliamı örtbas etmeye çalıştığı yorumlarını beraberinde getirdi.
KAYIP KÖYLÜLER ARANIYOR
Diyarbakır'ın merkez Sur İlçesi Dürümlü Mezrası'nda 4 kişinin öldüğü 23 kişinin yaralandığı PKK'lıların 15 ton bomba yüklü kamyonu infilak ettirdiği olayda kaybolan 13 kişiyle ilgili soruşturma sürüyor.
Olay yerinde 3 kez inceleme yapılırken, kanıtlar ve 500 metre çapındaki alana yayılan ceset parçaları toplandı. Ceset parçalarının kayıp olduğu belirtilen kişilerin yakınlarından alınan örneklerle DNA eşleştirilmesi yapılması için İstanbul Adli Tıp Kurumu'na gönderildi.
PKK'lıların 15 ton bomba yüklediği kamyonda meydana gelen 4 kişinin öldüğü 13 kişinin kaybolduğu ve 23 kişinin de yaralandığı patlamayla soruşturma kapsamlı sürdürülüyor. Soruşturma kapsamında olay yerinde 3 kez inceleme yapıldığı ve 500 metre çapındaki alana yayılan delil ile ceset parçalarının toplandığı ve ceset parçalarının İstanbul Adli Tıp Kurumu'na gönderildiği öğrenildi.
Patlamadan sonra kaybolduğu belirtilen 13 kişinin yakınlarında kan, tükürük ve kıl gibi örnekler alındığı ve bunlarında ceset parçaları ile DNA eşleşmesi yapılması için yine İstanbul Adli Tıp Kurumu'na gönderildi. Jandarmanın olay ile ilgili köylülerin ifadesini aldığı ve şimdiye kadar şüpheli olarak yapılan bir gözaltı işlemi olmadığı belirtildi.
PATLAMADAN GERİYE 8 KADIN DUL, 36 ÇOCUK YETİM KALDI
Patlamada cesetlerine ulaşılan 4 kişiden 3 kişi köy mezarlığına defnedilirken, bir kişinin naaşı ise Dicle Üniversitesi Araştırma Hastanesi morgunda bekletiliyor. Hayatını kaybeden diğer köy sakinleri için ise mezar yerleri hazırlanmış durumda. Tanışık köyü sakinlerinin patlamanın olduğu bölgede kaybettikleri yakınlarının ceset parçalarını arama devam ettiği görüldü.Patlamada hayatını kaybedenler için Tanışık Köyü Taziye Evi’ni ziyaret eden halk, taziyelerini iletiyor. Büyük bir acının ve öfkenin hâkim olduğu köyde halk, sivillere yönelik yapılan bu katliamı lanetledi.
Patlamada ilişkin konuşan Abdulselam Yakar, olayda 16 yakınının hayatını kaybettiğini söyledi. Yaşadıkları acıdan dolayı konuşmakta zorlanan Yakar, olayı vahşet olarak niteledi. Bomba yüklü kamyonu takip eden yakınlarının kamyonun patlayıcı yüklü olduğunu haberdar olmadıklarını vurgulayan Yakar, aksi takdirde kamyonu takip etmeyeceklerini söyledi.
“DNA TESTİNİN SONUÇLANMASI İLE TOPLU MEZAR YA DA AYRI OLACAK ŞEKİLDE DEFNEDECEĞİZ”
Yakar, “Patlamada toplam 16 kişi hayatını kaybetti. Cenazeleri tanınan 3 kişinin cenazesini kendim teslim aldım. Hayatını kaybedenlerden Remzi Yaman, Ahmet Yaman ve Mustafa Yakar defnedildi. Diğerlerinin ise parçalarını toplayıp 8 çuvala koyduk. DNA testinin sonuçlanması ile toplu mezar ya da ayrı olacak şekilde defnedeceğiz” diye konuştu.
“BÜTÜN ANNELERİN EVLERİ, OCAKLARI SÖNDÜ”
Patlamada hayatını kaybedenlerin arasında 8 kişinin evli olduğunu, toplamda 36 çocuğun öksüz kaldığını söyleyen Yakar, “Bütün annelerin evleri, ocakları söndü. Bir annenin sadece tek bir çocuğu kaldı. Başka bir annenin de 2 çocuğu kaldı. Bu annelerin durumu nasıl düzelecek? Hatta bir annenin büyük travma yaşadığını duydum. Bizlerin de durumu pekiyi değil” diye konuştu.
Yakar patlamada hayatını kaybeden yakınlarının isimleriyle birlikte medeni durumu ve çocuk sayısı hakkında şu bilgileri paylaştı: “Seyithan Yakar: Evli ve 5 çocuk babası. Orhan Yakar: Evli ve 7 çocuk babası. Mustafa Yakar: Evli ve 2 çocuk babası. Timur Yakar: Bekar. Mehmet Yakar: Bekar. Remzi Yaman: Evli ve 6 çocuk babası. Tevfik Yaman: Evli ve 5 çocuk babası. Ali Yaman: Evli ve 2 çocuk babası. Salih Yaman: Evli ve 7 çocuk babası. Mehmet Şirin Yaman: Evli ve 2 çocuk babası. Mehmet Sait Yaman: Bekar. Davut Yaman: Bekar. Uğur Yaman: Bekar. Tahir Yaman: Bekar. Ahmet Yaman: Bekar. Emrullah Yeşil: Bekar.”
“BU VAHŞETİ YAPANLARI ALLAH KAHRETSİN”
Sivillerin hedef alınmasına tepki gösteren Yakar şöyle devam etti: “Dünyada bu kadar yüksek miktarda bomba yüklü aracın patlatıldığı yer burasıdır. Başka bir yerde böyle bir şey yok. Sivillerin hedef alınmasına karşıyız. Sivillerin ne suçu var? Şimdi evin önünde bomba patlasa ne yaparız? Tanışık köyüne ateş düştü. Bu vahşeti yapanları Allah kahretsin, buna katliam denilmez de ne denir? Bu acı unutulacak bir acı değil. Bu acıyı ancak ölsek unuturuz.”
“FAİLLERİN BULUNMASINI İSTİYORUZ”
Son olarak yetkililere seslenen Yakar, “Yetkililerden bir an önce bu olayın faillerini bulmalarını istiyoruz” diye kaydetti. Hayatını kaybedenlerin başka bir yakını Mehmet Yaman ise bazı medya organlarında köyün ‘PKK’nin bomba imalathanesi’ olduğu yönündeki haberleri kesin bir dille yalanladı.
“EKMEĞİMİZİN DERDİNDEYİZ, ONUN MÜCADELESİNİ VERİYORUZ”
Köylerinde herhangi bir örgütün faaliyetinin mümkün olmadığını söyleyen Yaman, “Ben burada örgüt adına bir şey görmedim. Eğer görseydim kendimizi öldürtmezdik. Bu haberler hepsi yalandır. Ekmeğimizin derdindeyiz, onun mücadelesini veriyoruz. Köyümüz hakkındaki iddia yalandır” dedi.