Bingöl Balı Dünyaya Tanıtılacak

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

 ‘Uluslararası Binşifa Bingöl Bal Festivali’ 11-13 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Festivale 8 farklı ülkeden 160 dolayında bilim insanı ve araştırmacı katılacak.

Bingöl Valiliği öncülüğünde; Bingöl Belediyesi, Bingöl Üniversitesi, Bingöl Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, Fırat Kalkınma Ajansı, Bingöl Ticaret ve Sanayi Odası ile Bingöl Arı Yetiştiricileri Birliği, Bingöl Tanıtım Derneği iş birliğiyle 11-13 Ekim tarihlerinde gerçekleştirilecek olan “Uluslararası Binşifa Bingöl Bal Festivali” için hazırlıklar devam ediyor. Üç gün sürecek olan festival, Bingöl Üniversitesi merkez kampüsünde yapılacak.

“Uluslararası Arıcılık Araştırmaları ve Sürdürülebilir Kırsal Kalkınma Stratejileri Kongresi” Yapılacak

Bal Festivali (BALFEST) ile birlikte eş zamanlı olarak Bingöl Üniversitesi Pilot Üniversite Koordinasyon Merkez Birimi (PİKOM) tarafından “Uluslararası Arıcılık Araştırmaları ve Sürdürülebilir Kırsal Kalkınma Stratejileri Kongresi” yapılacak. Arı Biyolojisi,  Arı Sağlığı,  Arı Florası, Polinasyon, Apiterapi, Arıcılık Ekonomisi, Arıcılık Teknolojisi, Arı Ürünleri,  Arı Biyoteknolojisi, Arı ve Çevre Kirliliği, Arıcılık ve İklim (Ekolojisi),  Arı Davranışları, Girişimcilik ve Ekonomik Büyüme, Sosyal Kalkınma Politikaları, Sürdürülebilir Kalkınma,  AB Destekli Bölgesel Kalkınma Programları, Bölgesel Kalkınma Teorileri, Bölgesel Kalkınma ve KOBİ’ler, Bölgesel Kalkınmada Pazarlama, Bölgesel Rekabet Edilebilirlik, İşletme Sorunları ve Çözümler, Tarımsal Kalkınma, Biyoteknoloji ve Biyomedikal Yatırımları, Doğal Kaynakların Yönetimi, Turizm Ekonomisi konu başlıklarında 120’nin üzerinde tebliğ sunulacak kongreye, 8 farklı ülkeden 160 dolayında bilim insanı ve araştırmacı iştirak edecek.

Kongre kapsamında, kalkınma ve arıcılık alanında uzmanların katılımları ile iki özel panel yapılacak.

 ‘Bölgesel Verimlilik Düzeyi Artırılacak’

 “Uluslararası Arıcılık Araştırmaları ve Sürdürülebilir Kırsal Kalkınma Stratejileri Kongresi” hakkında kısa bir açıklama yapan Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak, “ Bu kongre ile bölgesel verimlilik düzeyi ve yenilikçi bir anlayışın gerçekleştirilerek ulusal ve uluslararası rekabet gücünün artırılması, kentlerin refah düzeyini ve ülke ekonomisine katkılarını artıracak sektörel stratejilerin ortaya çıkarılması ve sosyo-ekonomik gelişmişlik farkının azaltılmasına katkı yapılması hedeflenmektedir. Düzenlenecek özel oturumlarla, kalkınma ve arıcılık alanında tanınmış uzmanlar üreticilerimiz ile buluşturularak önemli bilgiler sunulacak” dedi.

 Bütün Pilot Üniversiteler Bölgesel Kalkınma ve İhtisaslaşmayı Tartışacak

11-13 Ekim tarihlerinde yapılacak BALFEST ile eş zamanlı olarak yapılacak “Pilot Üniversiteler Ziyaret Programı” kapsamında YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Naci Gündoğan, YÖK Kurul Üyeleri, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Ajanslar Genel Müdürlüğü ilgili Daire Başkanları ve Uzmanları, 15’e yakın Üniversite Rektörü, Rektör Yardımcıları ve Programdan Sorumlu Yöneticilerinin de katılımları ile Bölgesel Kalkınma ve Üniversitelerin İhtisaslaşması tartışılacak. Program kapsamında, Türkiye’nin köklü üniversitelerinden Çukurova Üniversitesi ile arıcılık alanında işbirliği protokolü yapılacak.

  1. Geleneksel Bingöl Bal Yarışması” ile Bingöl’ün 2019 Yılında Üretilen En İyi Balı Seçilecek

Bingöl Üniversitesi Bingöl Arı Yetiştiricileri Birliği işbirliği ile ikincisini düzenleyeceği bal yarışmasına, Bingöl Arıcılar Birliğine kayıtlı arıcıların Bingöl’de 2019 yılında ürettikleri ballar yarışacak. Tamamen gizlilik ve etik kurallara dikkat edilerek kodlanan numuneler Bingöl Üniversitesi Merkezi Araştırma Laboratuvarında, Türk Gıda Kodeksi Bal Tebliğinde yer alan analiz kriterlerine ve 12 kişilik komisyondan oluşan duyusal teste tabi tutuluyor. Dereceye girecek ballar Festivalin 2. Gününde ilan edilecek.

Pilot Üniversite İnnovatif Ürünleri İlk Defa Görücüye Çıkacak

 Bingöl Üniversitesi PİKOM Birimi ve ayrıca farklı ticari firmalar ve kurumlarla arı ürünlerinden geliştirilen yeni gıda takviye ürünleri, kozmetik ürünler, polen ve propolis katkılı ürünler ilk defa tanıtılacak.

 Dünyanın En İyi Çiçek Ballarından Olan Bingöl Balı Katılımcılara Tanıtılacak

 29 Eylül- 4 Ekim 2017 tarihinde İstanbul’da düzenlenen 45. “Apimondia Uluslararası Arıcılık Kongresi”nde 120 ülke ve 600 yarışmacı arasında dünya ikincisi seçilen Bingöl Balı, yapılacak olan “Uluslararası Binşifa Bingöl Bal Festivali” ile yurtdışından ve ülkemizden gelecek ticari firmalar ve tüketicilerle buluşacak. Festivalde Bingöl’de faaliyet yürüten arıcılara ait 50 adet bal standı kurularak Bingöl’ün eşsiz balı, bal severlerin beğenisine sunulacak.

 Festivalde En Ballı Lezzetler Yarışacak

 11 Ekim Cuma günü açılışı yapılacak olan “Binşifa Bingöl Bal Festivali” boyunca,  çocuk ve kadınlar gibi farklı kategorilerde yöresel yemekler ve ballı lezzetler yarışmaları ile bal içeren birçok lezzet birbiriyle yarışacak.

Festival kapsamında, ilk üçe gireceklere sürpriz hediyelerin olduğu Binşifa Halk Koşusunun yanı sıra animasyonlar, fotoğraf sergisi ve izleyicilerin de katılım sağlayabileceği workshop etkinlikleri gerçekleştirilecek. Çocukların da zaman geçirebileceği oyun alanları oluşturulacak.

Ulusal ve Yerel Sanatçılar Konser Verecek

 Festivalde ulusal ve çok sayıda yerel sanatçılar tarafından konserler verecek. Konserler festivalin üç günü boyunca izleyicilerle buluşacak.

Festival, 11-13 Ekim tarihlerinde Bingöl Üniversitesi Merkez Yerleşkesinde olacak. Bingöl için önemli ve ilk olan bu önemli organizasyona her kesimden yoğun katılım olması bekleniyor.(Yusuf ELÇİ)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Bingöl Balı Dünyaya Tanıtılacak

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Çapakçur Gazetesi - Bingöl Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin