Bingöl’e bir iyi bir de kötü haber verdi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bingöl Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi ile İş Sağlığı ve Güvenliği Kulübü tarafından düzenlenen “İnşaat, Deprem, İş Sağlığı ve Güvenliği” Konferansı’na katılan Japon Yüksek Mimar ve Yüksek İnşaat Mühendisi YoshinoriMoriwaki, Bingöl’ün deprem riski en fazla şehirlerden biri olduğunu belirterek verdiği kötü haberin ardından, Bingöl’de bugüne kadar olan en büyük depremin 6,9 olduğunu da söyleyerek iyi haberini verdi.

Bingöl Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi ile İş Sağlığı ve Güvenliği tarafından “İnşaat, Deprem, İş Sağlığı ve Güvenliği” konulu konferans düzenlendi. Bingöl Üniversitesi Enstitüler Konferans Salonunda düzenlenen konferansa Japon Yüksek Mimar ve Yüksek İnşaat Mühendisi YoshinoriMoriwaki konuşmacı olarak katıldı. Konferansa Bingöl Üniversitesi Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Hasan Ciftçi ve Prof. Dr. Hakan Olgun, Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ramazan Solmaz, Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Çiftçi, Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İbrahim Y. Erdoğan, Veteriner Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Hayati Yüksel, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü, Çevre ve Şehircilik il Müdürlüğü, İş-Kur İl Müdürlüğü, İnşaat Mühendisleri Odası Bingöl Temsilciliği üyeleri, akademisyenler, öğrenciler ve davetliler katıldı.

Konferansın açılış konuşmasını yapan Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ramazan Solmaz, Bingöl’ün deprem gerçeğine değindi. Bingöl’ün her zaman deprem riski olan bir şehir olduğunu ve olmaya devam ettiğini belirten Prof. Dr. Solmaz, öğrencilerin YoshinoriMoriwaki gibi alanında güzel işler yapmış birinden istifade etmesinin son derece faydalı olacağını vurguladı.

Konferansta son derece önemli bilgiler aktaran Moriwaki, deprem büyüklüğü, deprem şiddeti, Türkiye’de ve Japonya’da meydana gelen depremlerin istatistikleri, sebep olduğu sonuçlar ve benzerlikler ile farklılıklarının yanı sıra yer kabuğu hareketleri, Türkiye ile Japonya arasındaki yapı farkları ve depreme hazır olmak gibi konularda katılımcıları ve öğrencileri bilgilendirdi.

BİNGÖL DEPREM TEHLİKESİ EN FAZLA OLAN ŞEHİRLERDEN BİRİ

Konuşmasına Türkiye’nin son yıllarda gerek yurt içinde gerekse uluslararası arenada inşaat sektörünün en önemli aktörlerinden biri olduğunu belirterek devam eden Moriwaki, “Eskiden en uzun asma köprüler denince akla ilk Japonya gelirdi. 2023 yılında ise dünyanın en uzun asma köprüsü Türkiye’de inşa edilecek” dedi.

AFAD tarafından yayınlanan 2018 yılı deprem haritasının üzerinden Bingöl’ün deprem tehlikesini dinleyenlere aktararak, depreme karşı yapılabilecekleri sıralayan Moriwaki, “Özellikle iki fay hattının kesişim noktasında bulunan Bingöl yakın bir tarih diyebileceğimiz iki deprem gördü. Bu depremlerde insanların depreme ne kadar hazırlıksız olduğu görüldü. Bina tasarımlarında ve yapımlarında deprem tehlikesi göz önüne alınmadığını gördük.

Binalarda yapılan ucuz, yanlış kolon ve kiriş sistemleri, binaları daha da dayanıksız yapmaktadır. Binalar yapılırken farklı bağlantılar sağlanarak demirle güçlendirilmesi gerekiyor. Olası bir depreme hazırlıklı olmak için de şimdiden hazırlıklı olmamız gerek. Bu önlemleri almak için de sizin gibi mühendis arkadaşlara çok büyük görev düşüyor. Sağlam binalar yapmamız gerekir” diye konuştu. (Haber Merkezi)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Bingöl’e bir iyi bir de kötü haber verdi

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Çapakçur Gazetesi - Bingöl Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin