Kaya: “85,5 Milyondan Sadece 15,5 Milyonu Bingöl’e Harcanıyor, Gerisi Masraf!”

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

HDP İl Genel Meclisi Grup Başkanı Aydın Kaya, 2019 yılı bütçesi hakkında açıklamasında, “bütçe gerçekleşme oranı da göz önünde bulundurulduğunda bütün ilin hizmetine sunulacak para 15 milyon TL’dir. 85,5 Milyondan kalanı tamamen masraf olarak harcanıyor” dedi.

Kaya’nın açıklamalarından satırbaşları şöyle:

“4,5 YILDA GÜÇLÜ BİR MUHALEFET PRATİĞİ SERGİLEDİK”

“HDP olarak 2014 yerel seçimlerde halkımızın bizlere verdiği ana muhalefet sorumluluğunu  çok zor koşullar dada olsa  yerine getirmeyeçalışıyoruz. Muhalefet ederken il özel idarenin faaliyetlerine ilişkin yaptığımız eleştirileri yani muhalefetimizi daha nicelik ve nitelikli kılabilmek için somut verilere dayandırmak zorundayız. Ancak maalesef il özel idaresi yetkilileri bizlerin bu etkin muhalefetinden çekiniyor olmalı ki, meclis faaliyetlerini icra ederken kanunen il meclis bilgisine sunulması zorunlu olanbir çok bilgi bizlerden gizleniliyor. Bilgilerinbizlerin eline geçmesinden imtina ediliyor. Hatta ulaştığımız bilgilerin hangi birime aitse o birimin personelleri nerdeyse yerinde ne dilecek kadar baskıya altındalar. Öyle ki nerdeyse önümüze konulan bir bardak çay yetkililere sorulmadan verilmiyorartık. Bu çok ciddi bir iddiadır ispatına da hazırız. Bu tür konuları halka şikayet edecek kadar aciz değiliz sadece ne koşullarda muhalefet ettiğimiz bilinmesi için anlatma gereği hissettik. Bu koşullara rağmen geçen 4,5 yıllık süre zarfında güçlü bir muhalefet pratiği sergilediğimize inanıyoruz.Tüm halkımız emin olsun ki bu ülkenin kaynaklarını daha doğru ve verimli bir şekilde halkımızın hizmetine sunmak için iktidar partisinden daha duyarlıyız.”

“2019 BÜTÇESİ 85,5 MİLYON, 20 GÜNLÜK MESAİDEN SONRA ONAYDAN GEÇTİ”

“Bingöl il özel idaresi 2019 yılı bütçesi 85.569.487.88 TL. Olarak 20 günlük bir mesaiden sonra meclis onayından geçti. Ancak Yukarıdaki anlayış bütçe çalışmalarında da sirayet etti. Belirtilen 85,5 milyonluk bütçenin gelir tablosunu başka bir değişle 85 milyonun kaynağı olan tabloyu talep etmemize rağmen bizlere verilmedi. HDP olarak öncelikle bu tutumun bütçe çalışmalarının şeffaflığına gölge düşürmek olarak değerlendiriyoruz ve yanlış buluyoruz. Bütçeye ilişkin değerlendirmemiz ise Bundan önceki yıllarda olduğu gibi bu bütçenin hizmetten çok masraf bütçesi olduğu iddiamızı yineliyoruz.”

BÜTÇEDEN AYRILAN RAKAMLAR

“Aşağıdaki şube müdürlüklerine ayrılan bütçelere bakıldığında bunu rahatlıkla görebiliriz.

7 İlçe özel idarelerine: 2.384.459 TL.

Mali Hizmetler müdürlüğü: 16.780.737 TL.

İnsan kaynakları ve Eğt. Müd.:17.914.800 TL.

Destek hizmetleri müdürlüğü:13.593.000 TL.

Yol şube müdürlüğü: 7.210.000 TL.

Plan proje müdürlüğü: 3.284.000  TL.

Su ve Kanal hizmetleri müd.:7.810.000 TL.”

“85 MİLYONDAN 15 MİLYONU BİNGÖL’E, KALANI MASRAF”

“Bütçenin diğer kalan kısmı ise kanun gereği diğer kamu kuruluşlarına ayrılan paylardır. Bu veriler referansında bütçe gerçekleşme oranı da göz önünde bulundurulduğunda bütün ilin hizmetine sunulacak para 15 milyon TL.dir. Kalanı tamamen masraf olarak harcanıyor. Türkiye’nin içinden geçtiği ekonomik sorunlarda göz önünde bulundurulduğunda, toplamında bütçenin çok komik bir rakam olduğu ortaya çıkmaktadır. Hizmete ilişkin bir çok gider kalemi döviz endeksli olduğundan bütçe belirlenirken bu değerlendirme üzerinden yapılması gerekirdi. Bundan da anlaşılacağı üzere bütçenin hizmete yönelik olmadığıdır. İlimizdeki bazı kurumlar üzerinden belirlenen işler için gönderilen tahsisli ödenek ve İl özel idaresi dışındaki murat havzası gibi  yapılar bünyesinde geliştirilen bazı  projelerle yapılan hizmetleri çıktığınızda İl özel idaresinin hizmetlerini görebiliriz. Önceki yıllarda yapılan faaliyetler zaten bizlerin masraf bütçesi olduğu iddiasını doğruladığını görmekteyiz.”

“İSTİMLAK YAPILMADIĞI İÇİN, KISA BİR MESAFEDE YILAN GİBİ ELLİ KUVRIM VAR”

“Örnek olarak Sadece bir faaliyetine baktığımızda iddialarımızdaki haklılığımızı görebiliriz. Bingöllün  vizyonu sayılan Sütaş ve Bingöl hava limanının alt kısmından yeni bir yol yapılmış, bu yol aynı zaman zorunlu hallerde çevre yoluna muadil bir yoldur. İstimlak yapılmadığı için. Dümdüz ovadaYolmu,Formula 1pistimi yapılmış belli değil. Tüm Bingöl halkını bu yolu görmeye davet ediyorum en ufak bir abartı yoktur. Kısacık bir mesafede yılan gibi elli tane kıvrım var. Bingöl’ün  vizyonuna Formula 1 pisti olarak eklenile bilinir cinsten. Göz önünde olan bu yol Bingöl vizyonuna vurulmuş bir darbe niteliğindedir.özel idarenin Bingöl’e reva gördüğü hizmet ve ufku bu kadardır. Bütçeye  yaklaşım anlayışı bu temeldedir itirazımız bunadır bu mantığı onaylamamızda mümkün değildir. Yetmezliklerine rağmen bütçenin Bingöl iline hayırlı olması temennisiyle çabamızı Bingöl halkının taktirine sunuyoruz. Saygılarımızla.”

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Kaya: “85,5 Milyondan Sadece 15,5 Milyonu Bingöl’e Harcanıyor, Gerisi Masraf!”

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Çapakçur Gazetesi - Bingöl Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin