Stokçuluk Yapılmayacak!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İçişleri Bakanlığı, 81 İl Valiliğine ‘Stokçuluk’ hakkında ‘stokçuluğu önle, gerekirse Genel Emir çıkart’ talimatı gönderildi. Talimata göre İl sınırları içinde faaliyet gösteren esnaf, firma ve her türlü işletme sahibi tarafından sunulan mal ve hizmetlerin fiyatları yükseltilmeyecek. Ürünlerin piyasaya arzları geciktirilmeyecek ve stokçuluk yapılmayacak.

İçişleri Bakanlığı, son günlerde kurda yaşanan dalgalanmadan yararlanarak stokçuluk yapan ve fiyatlarını fahiş şekilde artıran işletmelere karşı harekete geçti. Hürriyet’te yer alan habere göre Bakanlık, 5442 sayılı İl İdaresi Kanununun 9’ncu maddesine göre fahiş fiyat uygulayanlar için valiliklere “genel emir” çıkarma konusunda talimat verdi. Bu emirlere uymayanlar hakkında Kabahatler Kanunu’na göre gerekli adli ve idari işlemlerin uygulanmasını istedi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun imzasıyla 81 ilin valiliklerine gönderilen genelge ile son dönemde kur kaynaklı gelişmeleri fırsat bilerek, fahiş fiyat uygulayanlara karşı gerekli tedbirlerin alınması istendi. Genelgede, son günlerde bazı esnaf ile işletme sahiplerinin, halkın ihtiyaçlarına yönelik piyasa koşullarında sunulan mal ve hizmetlere fahiş fiyat uyguladığı, bazı ürünleri stoklarında bekleterek, fiyat artışına neden olduğu, bu durumun da refahı tehdit ettiği belirtildi.

VALİLERE, ‘GENEL EMİR’ ÇIKARMA TALİMATI

Genelgede, 5442 sayılı ‘İl İdaresi Kanunu’nun 9’uncu maddesinde yer alan ‘Kanun, Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ve diğer mevzuatın verdiği yetkiyi kullanmak ve bunların yüklediği ödevleri yerine getirmek için valiler genel emirler çıkarabilir ve bunları ilan ederler’ hükmü hatırlatılarak, valiliklere ‘genel emir’ çıkarma konusunda talimat verildi. Genelgede, ayrıca 6502 sayılı ‘Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un 6’ncı maddesinde, bir malın sunumu ve satışından kaçınma ile bir hizmetin sunumundan kaçınma hallerinin denetimi, uygulanması ve izlenmesine ilişkin görevlerde belediyelerin yetkili kılındığı belirtilerek, yetkili idarelerin, doğrudan veya bakanlığın talebi üzerine 6585 sayılı ‘Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun’un ilgili maddesi uyarınca denetim ve önlemleri almakla görevli olduğu belirtildi. Bu hükümlere dayanılarak, kamu düzeni ve güvenliğinin korunması, vatandaş mağduriyetlerinin önlenmesi, haksız rekabetin önüne geçilmesi amacıyla valiliklerden fahiş fiyat uygulamalarıyla ilgili tedbirlerin alınması istendi.

STOKÇULUK YAPILMAYACAK

İl sınırları içinde faaliyet gösteren esnaf, firma ve her türlü işletme sahibi tarafından sunulan mal ve hizmetlerin fiyatları yükseltilmeyecek. Ürünlerin piyasaya arzları geciktirilmeyecek ve stokçuluk yapılmayacak. Satılan malın üretim yeri, ayırıcı özelliği, tüm vergiler dahil satış fiyatı, birim satış fiyatı, satış fiyatı ve birim fiyatının uygulanmaya başladığı tarih, yerli mallar için Ticaret Bakanlığı’nca tespit ve ilan edilen şekil, logo veya işaret şartlarına uyulacak. Ürünlerde kullanılan etiketlerin tarife ve fiyat listelerinin üzerindeki rakam ve harflerin okunabilir, düzgün, eksiksiz, gerçeğe uygun, yeterli büyüklükte ve başka rakam, kelime ve işaretlerle karışıklığa sebebiyet vermeyecek şekilde kullanılacak. Tarife ve fiyat listelerinin hangi mala ait olduğunun tüketiciler tarafından kolaylıkla görülebilmesine ve okunabilmesine dikkat edilecek.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Stokçuluk Yapılmayacak!

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Çapakçur Gazetesi - Bingöl Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin