‘‘Yaşam Tarzı İradeye Bağlıdır’’

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bingöl İslami ve Kardeşlik Dayanışma Platformundan açıklama: ‘‘Kadın erkek, istediği yaşam tarzını, mesleği seçmekte iradesine bağlıdır. Bir erkek de bir kadın da futbol da oynayabilir, yüzmeyi de öğrenebilir. Kimsenin bunu tartıştığı yok!’’

Ulusal basın ve kamuoyunda geniş yer bulan, ‘‘cami cemaatinden kızlar futbol turnuvasına tepki’’ haberiyle ilgili Bingöl İslami ve Kardeşlik Dayanışma Platformu yazılı açıklama yaptı. Yapılan açıklamada, erkek ve kadınlarında futbol oynayabileceği açıklaması yapıldı. Açıklamada sol eğilimli medyanın ekmeğine yağ sürüldü ve ‘üzüm yemek olmalı, bağcıyı dövmek olmamalı!’ ifadelerine yer verildi.

AÇIKLAMA ÜSLUP OLARAK ELEŞTİRİLEBİLİR

Bingöl İslami Kardeşlik ve Dayanışma Platformundan yapılan açıklamada, ‘‘Bingöl İli, son birkaç gün içinde yerelden başlayıp ulusal medyaya yansıyan bir gelişmeyle gündeme geldi. Bu gelişme, Hakkari, Giresun, Ordu ve Maraş illerinden katılımla düzenlenen ‘Kızlar arası bir futbol Turnuvası’ydı. Bir de gündeme yansımayan başka bir gelişme vardı. O da bir otelde düzenlenen ‘Tesettür Defilesi’ydi. Birinci gelişme üzerinden bir kaşık suda fırtınalar koparıldı. Müslüman camialara karşı pusuda bekleyen özellikle sol düşünce ağırlıklı yayın organlarının ekmeğine yağ sürüldü.

Futbol müsabakasına dini duyarlılığından ve muhafazakar tutumundan dolayı Camii cemaatinden tepki gösterenler oldu. Bu açıklamalar içinden özellikle bir açıklama(belki bu açıklama üslup olarak eleştirilebilir) seçilerek ‘Gerici söylemler’ yaftasıyla işin ucu Müslüman halkımıza dokunduruldu. Yine ‘Bir kısım…’ denilerek Müslüman camialar içinden bir camia zihin kodları üzerinden çirkin söylem ve galiz ifadelerle sosyal medyada hedef gösterildi.’’ İfadelerine yer verildi.

‘‘HZ. AİŞE ANNEMİZLE BİR SEFERİNDE MAHREM BAKIŞLARIN OLMADIĞI BİR ORTAMDA KOŞU YARIŞI YAPTIĞINI DA BİLİYORUZ.’’

‘‘Kavramlar, farklı noktalara çekilerek konu sabote edildi. İslam ve Müslümanlar spora, eğlenceye karşı gibi gösterildi. İslam, insanın ruhi ve bedeni sağlığına taaalluk eden her şeyi meşru görmektedir. Sıhhatin korunması için nebevi telkinlerde bulunmaktadır. Bu sporla da olabilir, başka bir aktivite ile de olabilir. Peygamberimizin ‘güreş, koşu, atıcılık ve yüzme’ gibi sporları tavsiye ettiğini ve Hz. Aişe Annemizle bir seferinde mahrem bakışların olmadığı bir ortamda koşu yarışı yaptığını da biliyoruz.’’

‘‘Bingöl’deki ‘Bayanlar Futbol Müsabakası’na gelen tepkiler, ‘spora karşı çıkış, cinsiyetçi söylem’ gibi açıklamalarla hedefinden saptırılmış. Ve sosyal medya üzerinden ‘Çakallar istiyor diye atlar ölmez’ ifadesi bu bağlamda çok ağır kaçmış ve bu ifadeyi ahlaki bir yaşamı arzulayan ve muhafazakar bir gelenek içinden gelen birçok Bingöllü üzerine alınmıştır. İlgili ifadenin bir özür ve helallik gerektirdiğini düşünüyoruz. Erkek kadın, bay bayan nasıl isimlendirirsek isimlendirelim, karşımıza bir cinsiyet tanımlaması çıkacaktır. Bu tanımlama iki karşı cinsin yaratılış kodlarıyla ilgili bir tanımlamadır. Erkek ve kadın için eşit ve ortak olan yaratılış kodları olduğu gibi sadece erkeğe ve sadece kadına ait olan yaratılış kodları da vardır. Kadına veya erkeğe eşit muamele bir hak ve adalet ölçüsüdür; ama kadını ve erkeği tüm kodlarda eşitlemek ve bunu da ‘toplumsal cinsiyet eşitliği’ altında sürdürmek zordur.’’

 

‘‘Kadın erkek, istediği yaşam tarzını, mesleği seçmekte iradesine bağlıdır. Bir erkek de bir kadın da ‘futbol da oynayabilir, yüzmeyi de öğrenebilir.’ Bir ticari kuruluş, malını satmak için reklam verebilir, vitrinini süsleyebilir, alıcının beğenisine sunulan gösteriler yapabilir. Kimsenin bunu tartıştığı yok! Birbirimizi doğru anlamamız lazım, amaç ‘üzüm yemek olmalı, bağcıyı dövmek olmamalı!’ Üstad, ‘spor ve eğlence’ gibi insani ihtiyaçları ‘helal dairesi içinde’ değerlendiriyor ve diyor ki ‘Helal dairesi keyfe kâfidir.’ Burada tartışılan ve tartışılmasını istediğimiz konu ‘ihtiyaç dâhilinde olsun veya keyif dâhilinde olsun’ Müslüman topluma sirayet eden her çalışmanın, icraatın, etkinliğin veya sportif faaliyetlerin helal dairesi içinde olmasıdır. Bunu düzenlenen ‘Bayanlar arası futbol müsabakası’ üzerinden ele alırsak tepkinin ‘tesettürsüz’lük’ ve ‘erkek kadın ihtilatı’ üzerinden geldiği daha rahat anlaşılacaktı ve görülecekti. Toplumumuzun değerlerine ters düşen bir uygulamayı kabul etmediğimizin bilinmesini ve Müslüman camiaların ahlaki bir endişeyle dile getirdiği tepkilerin kendi içimizde eleştirel değerlendirmelere tabii tutulmasını istiyoruz ve ‘Mor Gündem’ler de konunun saptırılmasına fırsat verilmemesini istiyoruz.’’

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
‘‘Yaşam Tarzı İradeye Bağlıdır’’

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

3 Yorum

  1. Ali ekber ismine layık olmayan adamın Bingöl halkından özür dileyerek istifa etmesi lazım. Bingöllünün inancını örfü geleneğini hiçe sayarak yaptığı bu organizasyon ve sonrasında PKK simsarlığını yapan bir tv de tepki gösterenlere yönelik kurduğu cümleler onun derhal olduğu görevi bırakıp gitmesini gerektirir. İslamın müsaade etmediği tüm organizasyonlardan Bingöllüler rahatsızdır herkes bunu beynine böyle yazsın. Bunlar gibi PKK hayranları Ak parti içine çöreklenmiş onlara hizmet ediyor. Genel başkanının dindar nesil yetiştirmek istediği bir partide bunun zıddını yapanlar neci acaba.

    Cevapla
  2. Ali ekber ismine layık olmayan adamın Bingöl halkından özür dileyerek istifa etmesi lazım. Bingöllünün inancını örfü geleneğini hiçe sayarak yaptığı bu organizasyon ve sonrasında PKK simsarlığını yapan bir tv de tepki gösterenlere yönelik kurduğu cümleler onun derhal olduğu görevi bırakıp gitmesini gerektirir. İslamın müsaade etmediği tüm organizasyonlardan Bingöllüler rahatsızdır herkes bunu beynine böyle yazsın. Bunlar gibi PKK hayranları Ak parti içine çöreklenmiş onlara hizmet ediyor. Genel başkanının dindar nesil yetiştirmek istediği bir partide bunun zıddını yapanlar neci acaba.

    Cevapla
  3. 24 Nisan 2019, 15:04

    Değerli Okuyucu ve yorumcular… Bingöl İslami ve Kardeşlik Dayanışma Platformu tüm basına bir metin verdi. Basın metninin tamamı verilmesi lazımken maalesef basının bir kısmı şark kurnazlığı yaptı ve Bektaşi misali bazı açıklamaları öncesinden ve sonrasından kopuk bırakarak kendisinin görmek istediği şekilde anlaşılmasını istedi.
    Basın metnini doğru bir şekilde yorumlayan Risale Haber ve Bingöl Basın’a teşekkür ederim.

    Cevapla
Giriş Yap

Çapakçur Gazetesi - Bingöl Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin