TEMA'dan Mirzan'da Çevre Temizliği

TAKİP ET

Bingöl'ün Doğal varlıklarına ve çevresel değerlerine dikkat çekmek için TEMA Vakfı tarafından başlatılan çevre temizliği faaliyetleri, geçtiğimiz cumartesi Mirzan Bölgesinde devam etti

Bingöl’ün Doğal varlıklarına ve çevresel değerlerine dikkat çekmek için TEMA Vakfı tarafından başlatılan çevre temizliği faaliyetleri, geçtiğimiz cumartesi Mirzan Bölgesinde devam etti.

Çevre duyarlığının oluşmasının ana unsurunun kirletmemek olduğunu belirten gönüllüler, bu hafta Mirzan bölgesinde ormanlık alan ve yol boyu temizlik faaliyetleri gerçekleştirdi. Bu yıl 17-23 Kasım Erozyonla Mücadele Haftası kapsamında düzenlene etkinlik ile Doğaya ve Toprağa Saygı çerçevesinde gönüllülerin katılımı ile yamaç alanlar temizlendi.

Daha önce Mazrafaki bölgesinde başlanan temizliğe, bu hafta Mirzan bölgesinde devam edildi.

Çevre ve toprağa saygı faaliyetine Bingöl den gönüllülerin yanı sıra, çevreye duyarlı Bingöllü isimlerde katıldı. Bingöl Üniversitesi İktisat Fakültesi Dekanı Prof. Ahmet Gürbüz, İş adamı Mustafa Kurban, Sanatçı Abdullah Caf da katılarak çevre temizliğinde duyarlılık çağrısı yaptılar.

Yoldan geçenlerin de dâhil olduğu temizlik ve doğa yürüyüşüne katılan TEMA Gönüllüleri topladıkları çöpleri bir alanda imha ederek, kirletmeme uyarısında bulundu.

Etkinliklerin bir farkındalık oluşturmak adına yapıldığını belirten TEMA Temsilcisi Cuma Karaarslan, Bingöl de başta insan faktörü olmak üzere, kirliliğin başlamasına neden olan ve insandan kaynaklanan sebeplerin ortadan kaldırılması, yerelde yaşayan yol ve doğayı kullanan her kesimin membada evrensel-erdemli davranışları geliştirmesi gerektiğine vurgu yaptı.

Öncelikle kirletmemenin daha değerli olduğunu söyleyen Karaarslan “Toplumsal satıh ve sınırların başlangıcı erdemsel değerlerdir. Kirletmemek en doğrusu, ama bu alanlarda oluşan kirliliğin önlenmesi topyekün ve ortak bir çaba olmalı. İnsanlar başta olmak üzere, kamu ve diğer kesimlerin ortak çözümler üretmeleri, bu alanların şehir girişlerine yakın bölgelerde çöp bidonları kurulumu ve belirli aralıklar ile alınması lazımdır. Yoldan geçen araçların, piknikçilerin ve içki içen insanların ortak kirlettiği alanlar cana mala toprağa suya zarar vermektedir. İnsanların arabalardan attığı ve dünyanın hiçbir yerinde olmayan bu davranış psikolojik bir incelemeye değer… İçki içti diye suçlamıyoruz. Bu başka bir şey, atıklarını kendi kullandıkları alanlara atmaları anlaşılmaz bir şey. Ancak kamu yerel idarecilerimizin de bu alanlar için biraz kafa yormaları hepimizin yararına olacaktır. Şehirlerin yakın bölgelerinde ve girişlerinde çöğ bidonları bulundurmak ve belirli aralıklar ile bu çöpleri almak, hem insanlara hem de ortadaki bahanelerin iyi davranışlara evrilmesine neden olacaktır” dedi.

TEMA’dan Mirzan’da Çevre Temizliği