Babacan, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş ile yaptığı görüşmede, partisinin anayasa çalışmalarını ve önerilerini sundu. Basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Babacan, partisinin anayasa konusunda en çok hazırlık yapan ve en fazla emek harcayan partilerden biri olduğunu vurguladı.
“AB Standartlarında Temel Hak ve Özgürlükler Ortaya Koyduk”
Babacan, partisinin özgürlükçü, katılımcı ve çoğulcu demokrasiyi hedefleyen bir anayasa metni hazırladığını belirterek, şu ifadeleri kullandı: “Parti programımızın anayasayla ilgili, yeni anayasayla ilgili çok sağlam yazılmış bir bölümü var. Bununla da yetinmedik, bir demokrasiye geçiş eylem planı açıkladık. Yeni anayasanın unsurlarını ifade eden bir demokrasiye geçiş eylem planı hazırladık ve bunu kamuoyuyla paylaştık. Adil yargı sisteminin nasıl kurulması gerektiğini ifade eden eylem planlarımızı açıkladık. Temel haklar eylem planımızla da Avrupa Konseyi ve Avrupa Birliği standartlarında temel hak ve özgürlüklerin nasıl gerçekleştirileceğini ortaya koyduk.”
“Görüşme İşbirliği Değil, Diyalog Temelli”
Babacan, gazetecilerin sorusu üzerine, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş ile yapılan anayasa görüşmesinin “işbirliği değil diyalog temelli” olduğunu vurguladı. Babacan, “Biz demokrasi için, temel hak ve özgürlükler için çok büyük bir mücadele veriyoruz. Ancak bu mücadelenin esasında diyaloğu esas alıyoruz. Diyalog bazlı çalışmamız çerçevesinde de siyasi partilerle diyalog zeminimizi sağlam bir şekilde yürütmenin gayreti içerisindeyiz” dedi.
“Asgari Ücrete Zam Yapmamak Kul Hakkıdır”
Babacan, asgari ücrete yapılacak zammın Temmuz ayında pas geçilmesini “kul hakkı” olarak nitelendirdi. “Mutlaka gereğinin yerine getirilmesi gerekir. Bu kul hakkıdır. Enflasyonu üretip yıllarca yanlış politikalarla bu enflasyonun karşılığını asgari ücret olarak vermemek kul hakkıdır” ifadelerini kullandı.