Baraj öncesi yaklaşık 14 kilometre olan yolun, barajdan sonra 24 kilometreye çıktığı; özellikle sonbahardan ilkbahara kadar çamurlaşan zeminin ulaşımı zorlaştırdığı ifade ediliyor. Köylüler, yeni yolun teknik standartları karşılamadığını, bu nedenle acil sağlık hizmetlerine erişimde gecikmeler yaşandığını, temel ihtiyaçlara ulaşımın zorlaştığını ve hayvancılık faaliyetlerinin olumsuz etkilendiğini dile getiriyor.
Bölgede yaşanan sorunların kırsaldan kent merkezine göçü artırdığını belirten DEM Parti Bingöl Milletvekili Ömer Faruk Hülakü, köylerde süren ulaşım sorunlarının giderilmesi amacıyla İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın yanıtlaması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne yazılı soru önergesi verdi.
Hülakü, baraj sonrası ortaya çıkan ulaşım tablosunun “yetersiz planlamanın sonucu olduğunu” savunarak köylülerin mağduriyetinin giderilmesini istedi.
Güzergâhın yeniden değerlendirilmesi, yolun kalıcı şekilde iyileştirilmesi ve acil sağlık hizmetlerinin kesintisiz sağlanması gerektiğini ifade eden Milletvekili Hülakü’nün İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın yanıtlaması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na verdiği yazılı soru önergesinde şu sorular yer aldı.
1 Baraj nedeniyle su altında kalan eski yol güzergâhının yerine oluşturulan yeni yolun yapım sürecine ilişkin bir proje dosyası Bakanlıkta bulunmakta mıdır?
2 Yeni yol güzergâhının yıl boyunca ulaşım güvenliğini sağlayacak standartlara ulaşması amacıyla Bakanlık tarafından yürütülen bir çalışma var mıdır?
3 Sonbahar döneminden ilkbaharın sonuna kadar yaşanan çamur ve zemin bozulması sorununu gidermeye yönelik iyileştirme veya kalıcı zemin güçlendirme programı planlanmakta mıdır?
4 İnandık, Kale, Arslanbeyli ve Doğuyeli Köyleri ile 35 mezranın ulaşımında kullanılan grup yolunun mevcut durumuna ilişkin Bakanlığın hazırladığı teknik bir rapor bulunmakta mıdır?
5 Köylülerin acil sağlık hizmetlerine erişiminde yaşanan gecikmelere yönelik olarak yolun belirli bölümlerinde acil bakım ve düzenleme çalışması yapılması için bir planlama yürütülmekte midir?
6 Ulaşımda yaşanan sorunlar nedeniyle köylerin temel ihtiyaç tedarikinde oluşan aksamaları gidermek amacıyla Bakanlık tarafından ilgili kurumlarla koordinasyon içinde yürütülen bir çalışma mevcut mudur?
7 Baraj sonrası uzayan yol güzergâhının kısaltılmasına veya alternatif güzergâh oluşturulmasına yönelik bir etüt ya da fizibilite çalışması yapılmakta mıdır?
8 Grup yolunun kalıcı şekilde iyileştirilmesi amacıyla yatırım programına alınmış bir yol yapım ya da yenileme projesi bulunmakta mıdır?
Bingöl
Yayınlanma: 12 Aralık 2025 - 21:52
Baraj sonrası uzayan yol köylüleri mağdur ediyor
Bingöl’ün Solhan ilçesine bağlı İnandık, Kale, Arslanbeyli ve Doğuyeli köyleri ile bu köylere bağlı 35 mezranın ulaşımını sağlayan grup yolunun, 2018 yılında işletmeye alınan Yukarı Kaleköy Barajı nedeniyle su altında kalmasının ardından oluşturulan yeni güzergâhın köylüler için ciddi sorunlara yol açtığı belirtildi.
Bingöl
12 Aralık 2025 - 21:52
EDİTÖR
İlginizi Çekebilir









