Bingöl Engelliler Platformu Başkanı Mücahid Korkutata yaşanan olaya sert tepki gösterdi.
"Saygı ve Eşitlik Zedeleniyor"
Korkutata, yaptığı açıklamada şunları söyledi:
“Bingöl merkezde halk otobüsü şoförlerinin engelli vatandaşlarımıza karşı uzun süredir sergilediği olumsuz tutumları endişeyle izliyoruz. Bugün yaşanan rampa krizini sadece teknik bir aksaklık olarak değil, yıllardır süren duyarsızlığın sonucu olarak değerlendiriyoruz.”
Toplumun temel değerlerinden biri olan saygı ve eşitlik ilkesinin bu tür uygulamalarla ciddi şekilde zedelendiğini belirten Korkutata, engelli bireylerin ulaşım hakkının hiçbir gerekçeyle ihmal edilemeyeceğini vurguladı.
“Fiziksel Engeller Yetmiyor, Duyarsızlık da Ekleniyor”
Korkutata açıklamasında, özellikle tekerlekli sandalye kullanan bireylerin hem fiziki hem de psikolojik engellerle karşı karşıya kaldığını belirtti:
“Araç rampalarının açılmaması, yardım taleplerinin karşılıksız bırakılması, hatta bazen olumsuz tepkilerle karşılanması açık bir ayrımcılıktır. Bu sadece hizmet kusuru değil, insan hakları ihlalidir.”
“E-Devlet’te Gözükmüyor” Gerekçesiyle Hak İhlali
Son dönemde sağlık raporlarının e-Devlet sisteminde görünmemesi nedeniyle bazı engelli vatandaşların ulaşım kartlarının iptal edildiğini de hatırlatan Korkutata, bazı bireylerin otobüslere alınmadığını ve hatta sözlü hakaretlere maruz kaldığını ifade etti.
“Bu kabul edilemez bir uygulamadır. Engelli bireylerin hem fiziksel hem ruhsal olarak örselendiği bu süreçte, tüm yetkilileri sorumluluk almaya davet ediyoruz.”
“Eğitim ve Denetim Şart”
Korkutata, yaşanan son olayın şoförlere yönelik eğitim ve denetim mekanizmalarının yetersizliğini bir kez daha gözler önüne serdiğini söyleyerek, şu çağrıda bulundu:
“İlgili tüm kurum ve kuruluşları bu insanlık ayıbına karşı ivedilikle harekete geçmeye çağırıyoruz. Unutulmamalıdır ki bir toplumun medeniyet seviyesi, en savunmasız bireylerine gösterdiği saygıyla ölçülür.”
Kamuoyuna Saygıyla Duyurulur.









