“Kuzey Anadolu Fay Hattı, Dünyanın En Tehlikeli Faylarından Biri”

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

17 Ağustos Gölcük merkezli depremin yıl dönümü dolayısıyla açıklamalarda bulunan uzmanlar, Bingöl Karlıova İlçesinden başlayan Kuzey Anadolu Fay Hattı’nın dünyanın en tehlikeli faylarından biri olduğunu bildirdi.

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Samsun Şube Yönetim Kurulu, Marmara depreminin 18. yılı dolayısıyla açıklamalarda bulundu. Açıklamada, Kuzey Anadolu Fay Hattı’nın dünyanın en tehlikeli faylarından biri olduğunu bildirildi.

“DÜNYANIN EN TEHLİKELİ FAY HATTI”

Açıklamada, “Kuzey Anadolu Fay Hattı dünyanın en tehlikeli faylarından biridir. Bingöl ilimizin Karlıova ilçesinden başlayıp Marmara Denizi’ne uzanan, oradan da Yunanistan’a geçen bir fay hattıdır. Bu fayın herhangi bir yerinde oluşan deprem, başka bir yeri, yeni bir depremle karşı karşıya bırakır. Bu nedenle 17 Ağustos Gölcük merkezli deprem, İstanbul’u deprem tehlikesi ile karşı karşıya bırakmıştır. Kuzey Anadolu Fay Hattı’nın ürettiği tarihsel depremlere baktığımızda, yaklaşık 250 yıllık dönemlere denk gelen ve büyüklüğü 7 ve üzeri büyüklükte olan depremlerin olduğunu görüyoruz” denildi.

“7 VE ÜZERİ DEPREM OLASILIĞI YÜZDE 63”

Kuzey Anadolu Fay Hattında 7 ve üzeri deprem olasılığının yüzde 63 olduğu belirtilen açıklamada, “1766 depremini dikkate aldığımızda 250 yıllık periyota ulaşıldığı anlaşılmaktadır. Artı/eksi birkaç yıl sarkabilir. Yine İstanbul’un yaşadığı ve küçük kıyamet olarak bilinen 1509 yılı depremi ile 1766 yılında yaşanan deprem arasında 257 yıllık bir dönem var.7 ve üzeri bir depremin olma olasılığını bilim insanları yüzde 63 olarak öngörüyorlar” bilgilerine yer verildi.

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odasından yapılan açıklamaya göre ise, şu bilgilere yer verildi:

“1939 yılında Kuzey Anadolu fay hattının ürettiği ve 33.000 insanımızın ölümüne neden olan Erzincan Depremi, 1966 Varto,1967 Adapazarı, 1971 Bingöl, 1983 Erzurum Ilıca, 1992 Erzincan, 1995 Dinar, 1998 Adana,1999 Gölcük (Doğu Marmara) ve Düzce,2003 Bingöl,2011 Van depremi ülke topraklarımızın nerede ise tümü deprem tehlikesi altında bulunuyor. Yine 2017 yılında yaşamış olduğumuz Çanakkale, Manisa, Adıyaman, İzmir ve Bodrum yakınlarında ortaya çıkan deprem, ülke topraklarımızın sürekli olarak deprem tehlikesi altında bulunduğunu ortaya koyuyor. Açıkçası ülke topraklarımızın %92 deprem tehlikesi altında; % 66`sı ise birinci ve ikinci derecede tehlikeli deprem bölgesinde yer almaktadır. Nüfusu bir milyonun üzerinde bulunan 11 büyük kent ve ülke nüfusumuzun yüzde 70`i, deprem tehlikesi altında bulunuyor. Yine, büyük sanayi tesislerinin yüzde 75`i de deprem tehlikesi altındadır. Üstelik bu tesisler Doğu Marmara`da toplanmıştır. Ülkemizin topraklarında 1900’lü yılların başından günümüze kadar otuza yakın büyük ölçekli deprem meydana gelmiş ve resmi kayıtlara göre 100 binden fazla insan hayatını kaybetmiş, binlerce insanımız yaralanmış, binlerce yapı yerle bir olmuş veya önemli ölçüde hasar görmüştür. Ayrıca kırsal alanda değil de kentleşmiş alanda yaşamış olduğumuz bir depremdir.”

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
“Kuzey Anadolu Fay Hattı, Dünyanın En Tehlikeli Faylarından Biri”

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Çapakçur Gazetesi - Bingöl Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin