Okumada Değil, Konuşmada Öndeyiz

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi’nden Doç. Dr. Dursun Ali Tökel, “istatistiklere bakıldığında okumada iyi bir yerde değiliz. Konuşmada dünya çapında açık ara öndeyiz” dedi.

Bingöl Üniversitesi tarafından Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi’nden Prof. Dr. M. Fatih Andı, Prof. Dr. Şaban Sağlık ve Doç. Dr. Dursun Ali Tökel hocaların katılımlarıyla ‘‘Bu Nice Okumaktır’’ konulu panel düzenlendi. Bingöl Üniversitesi Rektör’ü Prof. Dr. İbrahim Çapak’ın moderatörlüğünü yaptığı programa, ilgi yoğundu. Enstitüler konferans salonunda düzenlenen panele Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Hasan Çiftci, Prof. Dr. Hakan Olgun ile Prof. Dr. Ramazan Solmaz; Genel Sekreter Prof. Dr. Abdullah Taşkesen, kurum amirleri ve öğrenciler katıldı.

Moderatörlüğünü Rektör Prof. Dr. İbrahim Çapak’ın yaptığı panelin açılış konuşmasını Prof. Dr. Çapak yaptı. Bingöl Üniversitesi olarak böylesi güzel bir programa ev sahipliği yapmaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Prof. Dr. Çapak, sözü panelin ilk konuşmacısı olan Prof. Dr. M. Fatih Andı’ya verdi.

Sözlerine, ‘’Kuran’ı referans olarak okumaya baktığımızda; anı okumak, şartları okumak, bundan yola çıkarak yaratıcıyı okumak demektir. Kur’an’da Adem’in yaratılması sonrası ona isimlerin öğretilmesi ve onu hatırlaması eylemidir. Bu eylemin doğru yapılması, insanı eşrefi mahlukat mertebesine ulaştırır. Okuyamamak, iblisçe bir eylemdir. Şeytan, durumu anı okuyamadığı için huzurdan kovulmuştur’’ dedi.

Bu Dünyada Yaptıklarımızla Amel Defterimize Hikâyemizi Yazarız

Ümmilik kavramı üzerinde durduktan sonra konuşmasına devam eden Prof. Dr. Andı, ‘’İnsan olmak, hikâye sahibi olmak demektir. Allah’ın hikayesi yoktur.  Allah katında zaman ve mekan sınırı yoktur. Bu yüzden Allah’ın hikâyesi yoktur. Ancak insan zaman ve mekanla sınırlı olduğu için her insanın bir hikayesi vardır. Bu dünyada yaptıklarımızla biz amel defterimize hikâyemizi yazarız” diye konuştu.

Konuşmasının sonunda bütün kitapların tek bir kitabın anlaşılması için okunduğunu belirten Prof. Dr. Andı, bunu büyük okuma olarak adlandırarak, bunun Yaradanı ve yaratılışı anlama çabası içinde olmak olduğunu söyledi.

OKUMAK İNSANI DEĞİŞTİRMİYORSA BU NİCE OKUMAKTIR

Panelin 2. Konuşmacısı Prof. Dr. Şaban Sağlık, “Okumak insanı değiştirmiyorsa bu nice okumaktır?” sorusu ile konuşmasına başladı. Prof. Dr. Sağlık, “Okumak insanı çeşitli aşamalardan geçirerek değiştirmektedir. Bu aşamalar içinde bulunulan hal, halin değişimi, geçirilen süre ve bu sürenin sonunda oluşan yeni hal olarak adlandırılabilir. Tüm bunların sonucunda da 4 aşama meydana gelir. Bunlar, anlam, yorumlama, eleştirme ve fikir üretme aşamalarıdır. Nasıl ki birinci, ikinci ve üçüncü sınıfların sırasıyla okuyamadan dördüncü sınıfa geçemiyorsa, bu dört aşamayı yaşamadan tam bir okuma yapmış olmayız. Bizleri okumanın esasından uzaklaştıran en önemli etken, ideolojik saplantılardır. Bu saplantılar, kişiyi doğru bir okumaktan uzak tutar. Maalesef ki edebiyatımızda bu ideolojik saplantılara takılıp kalan pek çok yazar ve şairimiz vardır” dedi.

KONUŞMADA DÜNYA ÇAPINDA AÇIK ARA ÖNDEYİZ

Son panelist Doç. Dr. Dursun Ali Tökel ise konuşmasında, “Dünya çapında okuma oranlarına baktığımızda pek de iyi bir yerde olduğumuzu söyleyemeyiz. Fakat yine başka bir istatistiğe baktığımızda konuşmada dünya çapında açık ara önde olduğumuzu söyleyebiliriz. Kültürümüzde okuma ile ilgili pek çok kavram, terim ve sözcük olmasına rağmen, okuma eyleminin bu kadar az olması da enteresan bir durumdur. Günümüz kültür ve edebiyatına baktığımızda pek çok masal ve hikâyenin batılı kaynaklı. Batının kültür ve değerlerini aktarıyor.  Bu durumun bizim kültür ve değer yargılarımız da değil, batının kültür ve değerleri ile büyüyen bir nesil yetiştirdiğini görmekteyiz. Bu durum, kültürel açıdan bir tür yozlaşmaya ve çatışmaya yol açabilmektedir” diye ifade etti.

Yunus Emre’nin okuma ile ilgili görüşlerine değinen Doç. Dr. Tökel, “Yunus Emre’ye göre okumak, insanın kendisini ve sonrasında hakkı, hukuku ve hakikati bilmek ve bu bilginin sonunda kibirlenmemek, tevazu göstermektir. Nihayetinde bir gönüle girmektir” sözü ile konuşmasını bitirdi.

Panel, sonra soru ve cevap faslının ardından sona erdi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Okumada Değil, Konuşmada Öndeyiz

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Çapakçur Gazetesi - Bingöl Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin